Öğrencilerin eğitimlerini planlamaları ve bu kapsamda doğru bir eğitim almaları için mantıklı kararları vermeleri zor bir işlem haline gelebilmektedir. Bazı belirsiz hedefler ve yetersiz bilgi sebebiyle eğitim planlamasının yapılması insanı yoran bir süreç olabilmektedir. Bu doğrultuda ortaya çıkmış bir danışmanlık türü olan eğitim danışmanlığı, eğitim kurumları ve diğer özel ofislerde aileler ve öğrencilerle iletişim kurarak onlara eğitim planlaması ve süreç hakkında çözüm üretme konularında yardımcı olmak için ortaya çıkmıştır. Eğitim danışmanlığı ile birlikte aileler ve öğrenciler eğitim kapsamında uzman kişilerden ilgili bilgi ve planlama yardımı alarak süreci daha zahmetsiz ve doğru bir şekilde yönetme fırsatı yakalarlar. Eğitim danışmanları öğrencilerle devamlı olarak iletişim halindedir ve öğrencilerin eğitimleri ile alakalı kaygılarını gidererek soru işaretlerine cevap bulmaya çalışır. Bu danışmanlar aynı zaman aile ile de maddi manevi her türlü problemi çözme odaklı çalışmakta ve verimli bir öğretim ortamı sunmak için ailelere gerekli bilgiyi vermektedir.
Eğitim Danışmanı Ne İş Yapar?
Öğrencinin geleceğini inşa ederken dikkat etmeleri gereken hususlara yardımcı olan, veli ve öğrenciye iyi bir hizmet sunmaya çabalayan eğitim danışmanları günümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir. Her geçen gün gelişen teknolojik imkanlar yeni mesleklerin ortaya çıkmasına sebep olur. Dolayısı ile eğitim danışmanlarının en önemli sorumluluğu, danışanlarını yeni bilgilerden haberdar etmek ve kendileri için en uygun olana karar vermelerini sağlamaktır. Ayrıca bulunduğu kurumun tanıtımının yapılması işlerini yürütürler. Eğitim danışmanının diğer önemli görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.
-
Çalıştığı kuruma gelen öğrenci adaylarının gereksinimi olan eğitim programlarını belirler ve onları eğitim almaya ikna eder, kuruma yeni öğrenciler kazandırır.
-
Telefonla ya da yüz yüze eğitim danışmanlığı hizmeti verir.
-
Satış hedefi belirlenir ve hedefe ulaşması için; planlama, organizasyon ve koordinasyon yapar.
-
Kuruma yeni öğrenciler kazandırmak ve prestij sağlamak üzere pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini planlar.
-
Bireysel ve kurumsal müşteri portföyü oluşturur.
-
Kayıt tamamlandıktan sonra öğrencilerin gelişimlerini takip eder ve sorunlarına çözüm önerileri getirir.
-
İstek ve şikayetlere zamanında ve etkin olacak şekilde cevap verir.
-
Kurumda çalışan diğer ekipler ile entegre bir şekilde çalışır.
-
Kurum içi işleyişten, tertipten ve iş akışını belirli bir düzen içinde takip etmekten sorumludur. Yapılan her işi rapor hazırlayarak, yöneticilere sunar.
-
Günlük dökümantasyon ve ofis çalışmalarını eksiksiz olacak şekilde tamamlar.
Özel Eğitim Danışmanlığına Ne Zaman İhtiyaç Duyarız ?
- Kaynaştırma programı uygulama
- Kaynaştırma sürecinin gözlemlenmesi
- Kaynaştırma sürecinde yaşanabilecek zorluklarda
- Davranış problemlerinde
- Uyum sorunlarında
- İletişim problemlerinde
- İçe kapanıklıkta
- Kurallara uymamada
- Asi davranışlarda
- Şiddet eğiliminde
- Fobi ve korkularda
- Okula başlama sürecinde
- Yeme problemlerinde
- Takıntılı davranışlar ve tiklerde
- Öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite problemlerinde
- Özel eğitime gereksinim duyan çocuklarda, çocuğa aileye ve eğitimcilere verilen danışmanlık hizmetlerinde.